Följ oss på Facebook!
Instagram: recycledesign_eskilstuna
torsdag 8 juni 2017

De tre tingen - en minikollektion om framtidens modeindustri


Under mina praktikveckor färdigställde jag mina arbetsprover till höstens ansökningar. En av uppgifterna var att skapa en kollektion bestående av sju plagg med utgångspunkten ”framtidens mode”. 


När jag tänker på framtidens mode tänker jag primärt på tre saker: inkluderande mode, återbruk och politisk, social och personlig påverkansmakt.


Jag får intrycket av att modeindustrin aldrig varit så involverad i det världspolitiska spelet som nu, och jag är övertygad om att det är en trend som bara kommer att växa. Inkluderande mode som sträcker sig över fler storlekar, längder och kroppsformer är i min mening inget annat än ett framtida faktum. Vår tids prêt à porter och fast fashion inte bara ödelägger vår miljö utan står också i skarp kontrast till nutidens individualism och mångfaldsorientering. Återbrukat, återvunnet eller omdesignat mode är en nödvändighet för att kompensera för den enorma miljöpåverkan modeindustrin står för och på sikt skapa en hållbar industri.

I den här kollektionen har jag laborerat med tanken att integrera dessa tre i en enhetlig prägel, men samtidigt behålla min estetik och kärlek för det jag gör bäst. Alla textilier, dekorativa element och detaljer i kollektionen är återbrukade och har antingen köpts i andrahand av mig, återbrukats från konsumtionsvaror eller lämnats in på Retuna återbruksgalleria av allmänheten.


Jag kallar kollektionen för " De tre tingen", och här är den; min bäbis. 


"Fifty fifty"

Topp av fodertyg med liten krage bak. Kjol av screentryckt bomullstyg fodrat med mörkblått fodertyg.
Trycket föreställer röda, blå och vita piller samt sprutor i olika storlekar. Kragen bak på toppen är märkt med en jämlikhetssymbol. 

"Min kropp; Mina regler"

Klänning sydd av gamla jeans och samma blått fodertyg som pillerkjolen med axelband av stormaskin tyll. På delarna av jeans är texten "Min kropp; Mina regler" skriven. Nederdelen har ett värmepressat tredimensionellt mönster. 


"War(rior)"

Topp med värmepressade tyllapplikationer och trikåkjol med jeansapplikationer. På jeansbitarna står det "war" eller "warrior" beroende på deras storlek. 

"Ta alla era jävla krig och dra åt helvete"

Yllekappa med skinn kring halsringning och kallslagna koppardetaljer på axlarna. På kappan står det "Ta alla era jävla krig och dra åt helvete"

"Guldregn" 

Klänning i turkost fodertyg dekorerad med handgjorda metallpaljetter och tyllbitar med värmepressat tredimensionellt mönster. Metallpaljetterna är gjorda av gamla tuber som en gång rymt smörgåspålägg, senap och majonäs. 


Fanny Stjerna
Studerande på Eskilstuna folkhögskola
Recycle Design HT16-VT17

Inga kommentarer: