Följ oss på Facebook!
Instagram: recycledesign_eskilstuna
fredag 28 april 2017

2 veckor av ätbara sopor! The Real Junk Food Project Brighton

- Ett sent bidrag till praktikinläggen. 


Jag spenderade strax över 2 veckor i Brighton, Storbrittanien på en ideel organisation med liknande tankesätt som vi på Recycle Design: gör skräpet värdefullt! I deras fall är skräpet ett ätbart (mat)erial, just mat. Specifikt matspill ifrån lokala affärer runt om centrala Brighton.

HISTORY TIME! The Real Junk Food Project startades 2013 i Leeds av  bland annat en man vid namn Adam Smith som jobbat som proffesionell kock i tio år och bevittnat första hand den stora mängd matavfall som industrin producerar. Stadigt växte mängden mat de tilläts samla in och nu finns flera cafén i Leeds där man betalar så mycket som man kan! Adam har även sett till så att de utan pengar får chansen att äta genom att donera sin tid istället. Detta kan ske genom att stanna kvar och hjälpa till med disken, eller reparera något som organisationen behöver om kunskapen finns! Namnet och konceptet har inte bara spridit sig runt om Storbrittanien utan sträckts sig till andra delar av Europa och hela vägen till Australien!

Just i Brightons Real Junk Food Project (RJFP) där jag befann mig är kärnfamiljen Adam, Sarah, Marco, Paul och George. Tillsammans fixar det allt från marknadsföring, matinsamling, ekonomi, volontärorganisering. events och matlagning. Sedan ser bemanningen ut annorlunda beroende på veckodag, säsong på året och hur människor mår. I Brighton där hyran är så brutalt dyr har organisationen inte haft råd med ett eget café och istället hyrt in sig på ställen som vill ha dem. Förvånansvärt kan tyckas att det är kyrkor som har öppnat dörrarna till ett sådant här ändå kontroversiellt koncept!


TILL PRAKTIKEN! Om man som jag har dumpster divat innan, eller läst på om matsvinn, så blir man inte särskilt förvånad när man på första dagen stiger in på praktikplatsen och golvet är täckt av låder fulla med mat!

Andra trevliga volontärer som förbereder inför 
banan smoothie hets!


Efter en otroligt välkomnande introduktion av de andra medlemmarna och volontärer så var det bara att sätta igång och sortera. Varje kväll hämtas mat ifrån en av de tre stora matbutiker RJFP har avtal
med. Lidls bidrag en onsdags kväll


Väl inne i den heliga byggnaden sorterade vi maten i oätbart (tex det mosade äpplet från de ätbara i plastpåsen), tillagning för dagens bufw och "öppna affären". Den sistnämnde brukar vara snacks, konservburkar, torrmat, förpackad mat men även färskt som går lätt att ta hem. Produkterna ställs ut som vid en marknad och samma donations system gäller även här. En fin gest att sitta ned och äta lagad mat av sopor och sedan fylla kassen med mat att tillaga hemma.

Öppna affären
I bakgrunden syns en liten del av de 2 ton havremjölk som blev donerat innan jag kom. Inte svårt att gissa frukost ingrediens de 2 veckorna...Volontärerna i organisationen kommer från alla håll och kanter. Några musiker av Brightons stora utval, studenter av alla dess typer, professionella kockar, fysioterapeuter, journalister osv. Titel spelade inte stor roll när vi väl satte igång och arbetade. Gemenskapen och upplevelsen av att vara med och göra en förändring, kändes starkt. Sysslorna in för service består av: tillagning av varm mat, föreberedelse av kall mat, fikabords uppsättning, rismaskinsstationen (4 - 5 rismaskiner kokande samtidigt), diskning och servering av mat. Chansen att lära sig riktigt goda (och enkla) recept är stor!
Redo för service!


Den största mixern jag någonsin använt för att göra smoothies. Detta var ett försök att använda upp mycket av havremjölken!


Då organisationen saknar en bestämmande chef så gäller mycket eget ansvar. Däremot finns "kärnfamiljen" att få råd ifrån när saker krisar eller viktiga beslut behöver tas. 
Masor av salladsval då kött
sällan serveras (svårt att vara 
säker på hur det har tagits 
hand om). Många avmåltiderna
 är veganska.
Det blir en varierad kost 
med många olika kockar
framför spisen!

Mat utan te i Storbrittanien är nästan olagligt. Så därför får besökarna även bröd och är man snabb, rosa munk med!
Internationella Kvinnodagen

St Luke's Church fem minuter ifrån city center har äran att ha RJFP i kyrkan måndag till onsdag. Hit kommer cirka 40-80 besökare dagligen och då dem består av många hemlösa eller sämre ekonomiskt ställda människor, täcker ofta donationerna inte kostnad av hyra, transport, köksredskap osv. Därför görs även större events i form av catering. Det finns dem som vill gifta sig och bjuda sina gäster på sopor! Men jag hade chansen att vara med gänget på  Internationella Kvinnodagen i självaste Brighton Dome som är en byggnad av stor betydelse historiskt för staden och även i nutid då över 600 events hålls årligen. Tack vare events som denna där  donationerna ligger mer i höjd med det själv föreslådda priset för en måltid (£5), kan organisationen fortsätta servera de mer behövande.

Efterfrågan av att man själv vill göra något som är bra för samhället visade sig denna dag. Minst fyra unga människor kom fram och frågade hur de kunde volontära med organisationen. Andra dagar när jag bar ut soporna till gatans containrar blev jag stoppad ett par gånger och frågad samma sak. Jättekul att se att intresset är så stort där. Något jag hoppas kommer växa i Sverige.Borgligt besök av Brightons borgmästaren själv sker även en gång varje månad! Pete West (ej släkt med Kanye) äter soplunch med sina kompanjoner  för att visa deras stöd för organisationen de tror på.
Borgmästare Pete West ryggen mot med glasögon sitter mitt emot Adam, grundaren av RJFP Brighton

Kyrkan de sitter i är One Church som organisationen endast serverar mat på fredagar. Once Church ligger väldigt centralt, har inga religiösa endamål längre istället flera välgörenhetsprojekt. Hit kan de komma 200 personer under lunch och kön utanför portarna går ofta några tiotal meter längs med gatan. Förutom den härliga atmosfären i köket bland volontärer av alla åldrar och bakgrunder, kan man träffa de mest udda och trevliga människor när man tar sig en smaskig paus.

Framtid! RJFP växer och blir bättre. De siktar på att kunna erbjuda workshops för både besökare men även volontärarbetare så att de kan få konkreta intyg och erfarenhet av att ha jobbat inom matserverings branschen. Under sommaren 2017 åker RJFPs food truck ut på äventyr och serverar lika god mat fast på hjul. Olika festivaler står på listan och chansen att få vara med bakom kulisserna samtidgt som man styrker en fin organisation.

Två veckor jag sent kommer glömma!


Tack för mig!
- Gabriella Abu-Ali

Inga kommentarer: