Följ oss på Facebook!
Instagram: recycledesign_eskilstuna
torsdag 23 mars 2017

TRASMATTAN!!

I januari när vi var tillbaka från jullovet fick vi i uppgift att väva en liten bit var på en trasmatta. Det kom lite i mellan och nu har alla lyckats få till sin del av arbetet. Susanne blev den lyckliga vinnaren i ägar-utlottningen och fick äran att knyta mattfransarna innan hon tar med den hem. Jag måste slå ett slag för denna fantastiska hantverksterapi! 

Till Norden kom vävstolen med trampor före medeltiden men konstruerades i Kina redan före vår egen tideräkning. Den äldsta trampvävstolen som är bevarad i Sverige är från 1600-talet. 

På 1800-talet infördes maskinernas massproduktion i Sverige, det blev lättare och billigare att framställa textil. Innan dess spann och vävde folket alla tyger för hand och på så sätt blev det ett dyrt material, en ekonomisk nödvändighet blev därför i många hem att ta till vara på den begränsade mängd material en ägde. Många av landets kvinnor fick lära sig att spinna och väva, när sedan kläder blivit urvuxna och linnen utslitna var det naturligt att hitta ett nytt sätt att använda dem i hemmet. 

Ett exempel är att göra mattrasor av allt slitet tyg, långa remsor som klipps några centimeter breda och så långa som möjligt, som sedan vävs samman till en matta, ett överkast eller mindre bonader. Väver du inte på en vävstol med trampor finns det andra tekniker som får ett annat resultat i slutänden (se tidigare inlägg här, där finns bilder på några tavlor vi gjort med andra tekniker).  

Här i Sverige finns de tidigaste uppgifterna om trasvävning och svenskarna har specialiserat sig på tekniken. Inget svenskt hem ansågs vara ordentligt möblerat utan minst en trasmattelängd i varje rum.

I alla tider, igenom decennier, över hela vår jord har människor varit tvungna att ta till vara på trasigt och slitet textilmaterial, för att spara pengar, för att överleva dagen. Så än idag!   

Det har aldrig vart billigare att köpa kläder som det är idag, ju billigare vi köper - ju sämre lever industriarbetarna och jordklotet! Tips: Se den här filmen True Cost!

http://www.envarldutansopor.nu/content/textil

En person i Sverige slänger 8kg kläder varje år - varför? Antagligen för att vi tröttnat, det kanske är trasigt eller bara omodernt. 

Istället för att slänga kläder och gamla lakan gör dem till mattrasor och väv en matta! Idag skänks vävstolar bort till höger och vänster, ta chansen och haffa en och passa samtidigt på att lära dig denna hemslöjdens konst! Lycka till!

Titta vem som flyttat in hos oss i klassrummet på ReTuna! När vi var på Formexmässan i Stockholm i januari deltog Gabriella i en fototävling i Plåtdjurs monter. Tävlingen gick ut på att ta en bild på ett favoritföremål och skriva en skojig text, för att sedan posta den på Instagram. Vinnande priset var det föremål man fotat. Tur som en tok så gick Gabriella och vann! 

Den vinnande bilden på en blundande Moa och ett Plåtdjur.

Inga kommentarer: