Följ oss på Facebook!
Instagram: recycledesign_eskilstuna
söndag 12 mars 2017

Praktik hos Remake

Jag har spenderat min praktik hos Remake, vilket är Stockholms Stadsmissions egna designmärke. Stockholms stadsmission stödjer människor i utsatta livssituationer och erbjuder även utbildning och arbetsträning. De jobbar både med akut hjälp och långsiktig förändring för människor.

 Till största del har jag varit i produktionen som ligger i Sätra i anslutning till huvudlagret och sorteringen av allt det som Stockholm Stadsmission får in. Här finns även en av secondhand butikerna.
På Remakeavdelningen sys kläder av gamla kläder och tyger som har samlats in men som kanske inte går att sälja i butiken, är söndrigt eller liknande. De sys då om till nya plagg eller metervara av tygbitar som klipps ut från det gamla plaggen. Designen på plaggen bestäms av Marie Teike, verksamhetsledare på Remake. Plaggen sys efter framtagna mallar/instruktioner men med viss frihet för den som syr. Plaggen blir unika,  görs i unisex och utan storlek (man får prova sig fram efter rätt plagg). Man strävar efter hållbarhet och förlängd livslängd och mycket som annars hade slängts blir här till nya klädesplagg. De som arbetar här är människor som arbetstränar, har praktik och vissa är även anställda. Jag har fått hjälpa till att sy färdigt endel av plaggen som sedan ska vidare till Remake butiken.

Remakes ateljé i Sätra
Tygbitar som klippts ut från före detta plagg för att bli tyg till nya!
Tre skjortor ska bli till en ny långskjorta. Här är en påbörjad som jag fick sy klart.
Här har tygbitar sytts ihop och ska bli till byxor. Mallar används för att klippa ut byxornas olika mönsterdelar.
Såhär kan ett par färdiga byxor se ut!
I butiken, som ligger på Klarabergsgatan i Stockholm, säljs kläderna som sytts i Sätra samt några andra prylar så som sittpuff, datorfodral, tygväskor med mera. De mindre prylarna tillverkas i Sollentuna och Farsta där de har liknande verksamheter. I butiken finns en liten ateljé där väskor och klockor som har kommit in till Stadsmissionen lagas och repareras för att säljas. Skor lämnas in till skomakare och finns sedan här till försäljning. Även här arbetar de med arbetsintegration.

Den fina butiken 
Skovårdshörna!

Läderväskor som ska lagas i butikens ateljé
Lagade jeans som har fått fina detaljer
Etiketter ska göras till alla plaggen
Nya klädesplagg från produktionen ska hängas ut i butiken
Jag fick testa på att byta batteri i och reparera klockor 
Jag har fått möta många härliga och trevliga människor samt fått en inblick hos Remake och deras verksamhet. Det har varit jättekul!
Remake finns att följa på Instagram: remakesthlm

Inga kommentarer: