Följ oss på Facebook!
Instagram: recycledesign_eskilstuna
onsdag 22 mars 2017

Plåt- och Luffarslöjd!

 Då var det dags att vässa saxarna, stretcha fingermusklerna och förstöra naglarna - vi är inne på plåtblocket!

Kapsyler, konservburkar, läskeburkar, gamla kakburkar, senapstuber, värmeljuskoppar, allt det vi samlar på oss i våra hem kan vi pyssla med sörrni!

I full gång med att klippa i läskeburkar.
Blomma av skruvkork och petburk. Vindsnurra av petburk. Ljuskopp av petburk.

Samtidigt som vi klipper i plåtburkar sticker vi sönder händerna på vassa ståltrådskanter och får blåsor av olika tänger - LUFFARSLÖJD! Vad är det tänker nu ni? Jo, det ska jag berätta! Luffarslöjd är en hantverksteknik som med enkla metoder och material blir till läckra föremål. 
För över 200 år sedan var det enligt svensk lag förbjudet att idka lösdriveri, människorna vid den här tiden var alltså tvungna att hålla sig inom den socknen de var skrivna i. För att kunna komma undan att åka i finkan var en smart grej att bära en ståltråd på axeln och ha lite verktyg i fickan, på det sättet blev dem hantverkare och kunde passera sockengränsen utan problem. Att vara på luffen blev alltså en hantverkargrej, det tillverkades krokar, korgar, vispar och annat som gick hem hos bondmödrarna. För om du var på luffen betalade du mat och husrum genom hantverket. 

Luffarslöjd kan vara pilligt, sticksigt men väldigt skojsigt! Och det blir rätt bra efter några omgångar.

Ett exempel på en korg.


Några olika krokar och en visp.

På fredag slänger vi upp alla våra alster i Lilla Galleriet på Eskilstuna Folkhögskola samtidigt som det är Öppet Hus, välkomna! 

/Moa

Inga kommentarer: