Följ oss på Facebook!
Instagram: recycledesign_eskilstuna
lördag 16 april 2016

Praktik i Sydafrika

Tjena alla återbrukare!
Här sitter vi i Kapstaden och bara myyyser. Nu har vi varit här och haft det underbart i hela tre veckor, men nu vill vi komma hem och börja med slutprojektet!

Allting började den 28:e mars, på Arlanda, tårögda och förväntansfulla, satte vi oss på planet till Johannesburg i Sydafrika. Vi visste inte riktigt vad vi hade att förvänta oss, ifall någon skulle komma och möta upp oss vid flygplatsen eller inte, vart skulle vi bo? Och vart skulle vi vara? Vem var den här kvinnan vi skrivit med egentligen..?

Vår första vecka spenderade vi tillsammans med Winnie som har företaget Upcycle. Hon jobbar hemifrån tillsammans med sin man Mark, och deras vänner Teresa och Sasha. Grunden kommer från handarbete, som senare mer och mer blivit fokuserat på återbruk helt och hållet, vilket är deras hjärtefråga.
Första dagen var vi med till en kåkstad utanför Johannesburg, där de precis höll på att avsluta en två veckors kurs för ett tjugotal kvinnor, i sömnad och broderi.
Resten av veckan fick vi vara med och hjälpa till med en beställning av 5000 glasflaskor som skulle bli till dricksglas, ett samarbete de hade tillsammans med en lokal bank. Vana vid hårt arbete (vi är ju Rd:are) var de mycket tacksamma för fyra extra händer och lyckades få iväg 500 färdiga glas istället för 300!Andra veckan flög vi vidare till Pietermaritzburg där en glad Stella inväntade oss, och vi fick spendera en vecka hos Usisi Designs där vi fick bekanta oss med ett underbart gäng av starka och självstädiga kvinnor! Och Jesus. Vi fick börja lite smått och lära oss att göra blommor för att sedan avancera till smycken av återbrukat glas.

Sedan fick vi oss en redig utmaning. Stella ville att vi skulle göra en lampa, tillverkad av en PET-flaska & skruvkorkar. Hur skulle detta gå till, frågade vi oss själva? Och vi grubblade och surade ett bra tag innan vi tog tag i saken...
Men tänka sej! En lampa blev det, och en riktig puddig till lampa tillpå köpet! Så nu är vi stolta mammor till denna vackra varelse, som får bo kvar i Sydafrika hemma hos Usisi Designs och kommer troligtvis själv bli mamma till massa vackra små lampor som kommer komma att produceras och säljas här.

Även här fick vi testa på att göra drickglas av gamla glasflaskor.Innan vi tog oss ned till Kapstaden, tog vi oss en tripp förbi Durban och vilade upp oss vid havet efter en ytterligare vecka av hårt arbete.Sedan hamnade vi här, i Kapstaden där vi är just nu. Staden där allt händer! Här har vi återbruksspanat tills det sprutar återbruk ur öronen på oss. Vi skulle besöka African Home, men vi råkade tyvärr ut för ett litet missöde, så vi passade på att göra det bästa av situationen och följde med en av våra rumskamrater dit de verkliga återbrukarna bor.
Vi bestämde oss även för att bemästra våra sinnen och kroppar och vandrade upp för Lion's Head. 669 meter och två timmar av blod, svett och tårar. Men två lyckliga tjejer blev vi när vi kikade ut över Kapstaden i solnedgången.


De sista dagarna har vi lyxat och semestrat, ätit gott och njutit av denna underbara resa och tänker på alla fina människor vi träffat på.Imorgonbitti börjar våran 24 timmars hemfärd, och vi bara längtar! 
Puss och kram till alla vi känner och alla vi kommer träffa på i livet.

Afrikahälsningar från Linnéa & Ronja. 
RD for life!

Inga kommentarer: