Följ oss på Facebook!
Instagram: recycledesign_eskilstuna
söndag 6 mars 2016

Tillbaka efter sportlovet med metalltema

Efter en veckas ledighet så körde vi igång med metallarbete. Under måndagen fick vi prova på luffarslöjd, alltså att tillverka föremål med hjälp av ståltråd, koppartråd och dylikt. Det var uppskattat av de flesta, men det krävdes starka nypor att böja vissa trådar och både fingrar och händer fick sig en hel del stick- och rivsår. Här är en del av resultaten:
Bindning, lindning och bockning av tråd.

Några färdiga vispar, krokar, korgar och en liten hatt!

Tis-tors hade vi besök av före detta plåtslagaren och hemslöjdskonsulenten Peder Strådal som numera är trädgårdsmästare och driver en handelsträdgård i Valla. Av honom fick vi lära oss metallarbete med plåtsax, nitar och falsar. Vi använde bl.a. gamla konservburkar, kapsyler och bestick för att tillverka nya saker.
Grytunderlägg av kapsyler sammanfogade med ståltråd.

Vattenkanna med pipen av en konservburk och handtag av en bockad gaffel.

Lite blandade metallarbeten.

En korg med lock av kapsyler.

Fågelmatare på en gängad stång, vingmutter på undersidan för påfyllning av frön.

Vissa fann mycket nöje i att hamra ut plåt, här blev det en fin slev.


Fredagen avslutades med besök av Isabelle Frost och Björn Jensen från ekoguiden.se. De berättade bl.a. om Ekoguiden och hur de arbetar. Av dem fick vi i uppdrag att på eftermiddagen dela upp oss i mindre grupper och gå ut i Eskilstunas klädbutiker. Vi skulle ta reda på hur stort respektive butiks utbud av ekologiska och Fair Trade-märkta produkter är. Sedan hade vi en återträff på folkhögskolan och diskuterade de olika butikernas utbud och hur vi blivit bemötta av butikspersonalen. Det var en positiv erfarenhet och det kändes som om vi gjorde något riktigt betydelsefullt då vi uppmärksammade efterfrågan av miljövänligare och rättvisare produkter. På återseende!
Björn Jensen ger oss viktiga budskap om vår stora makt som konsumenter.

Inga kommentarer: