Följ oss på Facebook!
Instagram: recycledesign_eskilstuna
fredag 25 september 2015

Plast, plast, och åter plast..

Man kan riktigt känna den brända lukten som en tät dimma i vårt klassrum. Visst har plast sina nackdelar, men vem kunde ana att man kan göra så mycket roligt med lite plastpåsar, kaffeförpackningar, överblivna plexi-skivor och annat skräp? Mycket fint har det blivit. Vissa höll sig till plånböcker, väskor och virkning, medans andra gav sig på att göra hela kreationer med kläder och smycken.
Eiras stilfulla halsband av virkade plastpåsar och plexi.
Alexandras tjusiga klänning, med tillhörande väska och örhängen.
I tisdags var professor och plastexperten Jöns Hilborn (a.k.a. plastpappan) här och hade plastföreläsning med oss. Han bekräftade det vi redan anat; att nedskräpningen är det största problemet med användandet av plast. Visste ni t ex att små micropartiklar av plast hamnar i våra vatten, och även i magen på fiskarna? För att inte tala om allt plastskräp som de stackars fåglarna får i sig och dör av. Detta måste vi ändra på!
Trots allt negativt vi hört om farliga ämnen i plast så hävdar Jöns att vi inte behöver oroa oss. Det är så små små mängder vi får i oss att det inte är farligt. Jag tror dock inte han lyckades övertala alla..
Är man fortsatt skeptisk så är det framför allt gamla plaster man ska undvika, när föremålet är skört och lätt spricker, då kan plasten släppa ifrån sig mer ämnen.

Bakning har varit ett hett ämne denna vecka. I morgon, lördag, är det nämligen Världskulturfestival här i Eskilstuna och vi på RD ska ansvara för caféet på Eskilstuna folkhögskola. Så vill ni ha något smarrigt i magen är ni hjärtligt välkomna in till Café Mångfald, där det utlovas bakverk gjorda på äpplen, plommon, squash och annat smarrigt, samt matigare gryta och mackor. Skolan finner ni mitt i Munktellstaden, på Gösta Wasastiernas gränd 4. Caféet håller öppet kl. 12.00-19.00. Hoppas vi ses!

Inga kommentarer: