Följ oss på Facebook!
Instagram: recycledesign_eskilstuna
tisdag 29 april 2014

Praktik på retoy!

Under tre intensiva men lärorika veckor har jag fått leka fram prototyper för att vidareutveckla Retoys giftfria lekytor. Fokus har varit giftfria leksaker och återanvändning av material. Med tanke på det vi studerar så var det här som gjort för mig!
 
Efter en presentation som innehöll fem olika idéer till lekytorna, valde Retoy ut två koncept jag skulle utveckla en prototyp till. En Basic: gjord av gamla koffertar, den kommer bara med leksaker och en Plus: som är kofferten plus en hylla med böcker och spel.
 

Koffert

 
 
Jag hittade en jättefin koffert på secondhand. Den hade till och med stämplar från 1957 då den åkt från Eskilstuna till Norrköping.


 
Det fanns lite att fixa till. Innerfodret var lite fläckigt på vissa ställen.


 
Trälisten var sprucken och skadad, nitarna var rostiga, utsidan var repad och fläckig.
 
 
 
Insidan löste jag med att decoupera från en kalle anka tidning, i framtiden kan man använda spill eller tryckfel från företaget. Ett annat alternativ kan vara att ha en saga som barnet kan fantisera sig bort med medans den leker. Den löstagbara hyllan fungerar även som en stående infoskylt när kofferten är öppen.
 
 
 
Jag poppnitade fast hyllplan till leksakerna och bytte ut de smutsiga gamla banden. Sen la jag även till löstagbara band för att inte leksakerna ska trilla ut när man öppnar kofferten.
 

 
Jag målade över reporna, putsade bort rosten med stålull och decouperade på stämplar och Retoy märken, som gamla koffertar brukar ha.
 

 
Rita dina rättigheter än en annan sak som är en del av lekytorna. De ville att man lätt skulle kunna byta ut/fylla på bladen då de har använts upp, så jag gjorde boken som en pärm, som när kofferten är ihop packad har sin plats i den löstagbara hyllan.
 Gjorde en tag med kontaktinformation till Retoy och även lite info om mig på baksidan.


Trädet


 
Trädet skar jag ut från en förpackning till en cykel. Då jag ritade ut kronan använde jag mig av olika storlekar av konservburkar.
 


Jag skar ut en skåra i mitten av de två delarna för att de skulle kunna sammanfogas i kors. Jag ristade ut Retoys logga på stammen och gjorde äpplen i kronan så att barnen kan hänga upp sina rättighetslöv då de har workshops.
 
 
Till basen la jag till två tunga träbitar som jag skruvade fast med brickor genom kartongen så att inte trädet ska kunna tippa. För att inte skruvarna ska gå igenom kartongen så fäste jag även öljetter i hålen. Hyllplanen satte jag dit med skåror men även lister för att hjälpa till att hålla upp tyngden av böckerna. På skärtorsdagen bar det av till presentationen!
 

Detta är bara prototyper och det finns mycket mer man kan utveckla. Kronan ska ha funktionen att man kan sticka in infoskyltar och det kommer även göra att kronan blir mer tredimensionell. Då kan man även sätta in en ljuskälla så att den får en lampfunktion. Under workshopen kan barnen göra sina handavtryck som löv i Retoys färger för att dekorera kronan.
 
 

Så Här blev slutresultatet!


 
 
 
 
Tack till Retoy för att jag fick ta del av det underbara arbete ni gör och jag ser fram emot ett framtida samarbete.

Vill ni veta mer om Retoy så kan ni läsa på http://retoy.se/ eller hitta dem på Facebook.

Med vänliga hälsningar
Maria Chifflet

Inga kommentarer: