Följ oss på Facebook!
Instagram: recycledesign_eskilstuna
lördag 26 april 2014


3 olika praktikplatser på 3 veckor

  
"Varför inte utnyttja alla tre praktikveckorna?" tänkte jag och ordnade praktik på tre olika ställen.


Vecka 1 - ReRagRug, Stockholm

 
Jag var hos Katarina Brieditis & Katarina Evans, denna designduo är också känd under namnet ReRagRug. De har sin ateljé vid Telefonplan i Stockholm. Förra året hade de sin första utställning på Färgfabriken och visade upp sina mattor som de har gjort av gamla tröjor från Myrorna som de har ett samarbete med. 12 fantastiskt fina och välgjorda mattor som alla är gjorda med olika tekniker.

Jag var här en vecka och fick hjälpa till att bygga en modell över Landskronas konstmuseum där de kommer att ha utställning i sommar. Jag fick också sy en ruta till mattan "Confetti", där jag strök fast tygrester i form av trianglar och sedan sydde ett tätt rutmönster över. Varje ruta blir unik och jag gillar verkligen det grafiska uttrycket dem får.Jag sitter vid symaskinen och syr på min ruta
som är en del av mattan "Confetti"

 
Katarina & Katarina planerar inför
utställningen i Landskrona i sommar.


ReRagRug har en blogg där man kan följa designduons arbete samt se bilder på alla mattorna. De brukar göra ett inlägg om sina praktikanter, här är länken till intervjun med mig:

http://reragrug.blogspot.se/2014/04/ying-sin-tsui.html

 

Vecka 2 - Senneby Trädgård, Älmsta/Väddö

 
 
 Andra veckan besökte jag en ekologisk gård, Senneby Trädgård, i Älmsta på Väddö. På gården odlas ekologiska grönsaker och det finns i nuläget 38 tackor och en getabock. När jag kom var det precis dags för fåren att lamma och jag fick se många små lamm födas. Jag hjälpte bland annat till att mata djuren varje dag, plantera granplantor i skogen och köra traktor. Det var väldigt roligt att köra traktor!
 

Vecka 3 - Återbrukshyttan, Bollnäs

 
Sista veckan åkte jag vidare norrut till Bollnäs där jag fick följa Anny Jernbergs arbete i hennes glashytta, Återbrukshyttan. Självklart jobbar hon enbart med återbruksglas, som gamla vin- och ölflaskor. Jag har länge velat jobba med glas och äntligen fick jag prova på detta spännande material. Det var precis som jag trodde, det var varmt, svettigt och svårt men så himla roligt!
 Återbrukshyttan ligger i ett lokstall på gamla SJ-området i Bollnäs.  

Bredvid ligger Lokomotiv som är ett fotogalleri och café.
Lägg märke till de vackra Dame Jeanne-lamporna som Anny har gjort.


De gamla industrilokalerna är rymliga och det är högt i tak.
Återbrukshyttans glas passar verkligen in i denna fantastiska miljö!
 


På lagret står  många flaskor som väntar på att bli diskade

Jag hjälpte till att diska en del flaskor som fick torka på detta flaskställ.
 

Det finns två ugnar på Återbrukshyttan. En större som förvärmer glasen till 530 grader och en mindre ugn där temperaturen är 1300 grader och möjliggör det att omforma glasen.
Det här är en av Återbrukshyttans mest populära varor, rosvasen som är en omformad ölflaska. Här visas det steg för steg hur omformningen går till.
 
Här har jag provat på att forma om botten på en vinflaska till en ljushållare.
 
Förutom att forma om glas så fick jag också prova på att gravera i glas vilket jag fastnade för eftersom jag tecknar mycket. Motivet på denna flaska har jag fått inspiration från Hayao Miyazakis film "My Neighbour Totoro". Jag har också graverat andra flaskor med mina egna mönster och teckningar. Mina teckningar finns på http://ysten.wordpress.com/
 
Jag har haft en väldigt lärorik och rolig vecka på Återbrukshyttan hos Anny Jernberg. Jag har fått prova på allt som hon gör i sitt arbete som glasdesigner vilket jag är oerhört tacksam för att hon har tagit tid att visa mig. Jag är så glad att jag har fått jobba med glas, återbruksglas dessutom!

Kolla gärna in Återbrukshyttans hemsida: http://www.aterbrukshyttan.se/

 
 
Tre veckor har gått fort men jag har fått med mig ny kunskap och nya erfarenheter från alla mina tre praktikplatser. Även om det var skönt med lite miljöombyte så är det också skönt att vara tillbaka i Eskilstuna på Recycle Design, tillsammans med mina fina klasskamrater.
//Ying-sin Tsui
 

 
 


Inga kommentarer: