Följ oss på Facebook!
Instagram: recycledesign_eskilstuna
måndag 22 april 2013

Re Rag Rug

Re Rag Rug

Jag har spenderat en vecka med Katarina Brieditis och Katarina Evans på Re Rag Rug.
Re Rag Rug är ett experimentellt design- och konsthantverksprojekt som syftar till att utveckla nya intressanta uttryck för trasmattor. Ett designarbete som bygger på olika textila tekniker i ny funktion och kontext.
Materialet är gamla plagg och restprodukter från textilindustrin. Återbruk helt enkelt och det brinner ju jag för.
Tanken är att de ska skapa en ny matta i månaden i ett år. Med undantag för semester. Alla mattorna kommer i oktober att ställas ut på Färgfabriken. Ser fram emot det!

Träffade Katarina Brieditis på ett föreläsning på Mälardalens Högskola. Det var då jag hörde om Re Rag Rug projektet. Tyckte att det lät spännande och inspirerande. Tänkte då, att där skulle jag vilja ha praktik. Vilket jag har!

Jag blev positivt mottagen och veckan fortsätte i samma anda. Vi jobbade med tre olika mattor Re Rag Rug II, VI, och VII.


Äntligen kom mattan!!
Re Rag Rug II finsliplade vi på inför att den ska ställas ut på Textilarkivet i Sollefteå. Den ska ställas ut med en reproducerad matta från Indien som är gjord på industrispill. Hela veckan väntade vi spänt på leveransen från Indien. Hur kommer den se ut? Kommer den vara fin? Ett stort samtalsämne under veckan. När fredagen kom och vi hade fått bekräftelse på att mattan är i Sverige och att den ska komma under dagen senast 17.00. Bra! Kul tänkte jag att jag kommer att få se den. Klockan blev 16.00 och då slutar jag. Typiskt tänkte jag, får jag inte se mattan vilket kändes lite snopet. Jag hade en tid att passa och skulle precis gå och då knackar det på dörren! Jippi det var systermattan. Budkillen blev nog lite chockad över hur glada vi blev av se honom.Re Rag Rug II och systern från Indien
Re Rag Rug VI är gjord av gamla ulltröjor. Där fick jag ett nytt smeknamn - pluppmakarn. Jag gjorde små pluppar som ska sitta som små blomknoppar mellan lagren i mattan.Pluppmakarn föds
Re Rag Rug VI


Re Rag Rug VI. Så här är det tänkt att alla plupparna ska användasRe Rag Rug VlI. Klippa och stryka på vliesilin
Re Rag Rug VII är oxå gjord av ull. Där började vi med att klippa ut bitar och pussla ihop bitarna till önskat  format och så strök vi på vlieselin
Under veckan så fick jag också följa med Katarina Evans på en föreläsning på Handarbetets Vänner. Katarina har en broderikurs där. Men just denna gången så var det en föreläsning av Karin Holmberg. Karin har gjort omslagen till nya upplagan av Utvandrarna av Vilhelm Moberg. Hon har borderat fantastiska omslag som sen har kopierats upp på papper som man har stansat i. Otroligt vilken effekt det blir!
Man vill inte sluta ta på boken. Kul att få höra processen från idé till färdig produkt. En trevlig kväll.                                                                              
Re Rag Rug VII
   
Jag fick även följa med på en opponering som Katarina Brieditis var inbjuden till på       Konstfack. Det var intessant att lyssna på skaparens histora och se det fina arbetet hon gjort.  
Kort och gott så är jag supernöjd med min praktik. Att jag fick komma in i Re Rag Rugs spännande värld. Vara med och skapa och se processen! Tusen tack till Katarina Evans och Katarina Brieditis.

    Kolla in deras blogg!
    reragrug.blogspot.se/
   

Alla bilder är tagna från Re Rag Rugs blogg

Skrivet av: Joséphine Perini Stefansson

Inga kommentarer: