Följ oss på Facebook!
Instagram: recycledesign_eskilstuna
lördag 22 september 2012

Studiebesök på Lilla Nyby - Eskilstunas Återvinningscentral

Recycle Design hade ett inbokat studiebesök på Lilla Nyby i Eskilstuna. Det är stadens återvinningscentral som numera är fullt uppbokat med olika studiebesök - vissa till och med från andra länder! Anledningen till detta är att just Eskilstunas ÅVC (återvinningscentral) är först i hela EU med optisk sopsortering. En sådan sopsortering går ut på att olika typer av avfall sorteras i de privata bostäderna efter färger och slängs sedan i samma soptunna. På Lilla Nyby läser en slags dator av vilken färg påsen har och sorterar därefter avfallet automatiskt beroende på färg. Rätt sak på rätt plats helt enkelt - häftigt, eller hur?

Detta är ett stort steg för Eskilstuna då det är en rejäl miljösatsning som främjar återvinningen för en mer hållbar utveckling. Ironiskt nog fick vi senare veta att det finns andra saker som inte alls är så positiva. Lilla Nyby har flera stora kunder som använder återvinningscentralen till att bli av med sina "onödiga" produkter. Lidl är ett företag som har ett avtal med ÅVC om att produkter som utgått ur deras sortiment  lämnas där -ett av exemplen vi fick av vår kontaktperson på Lilla Nyby var att motorsågar kastats!

När vi vandrade vidare såg jag två stora berg av någonting som såg ut som metall och jag frågade vad det var. Berg. Berg av galgar.

En av de andra kunderna som betalar ÅVC för att göra sig av med sitt "avfall" är H&M. Detta avfall bestod tidigare bland annat av galgar, galgar som använts en gång. Numer tar kommunens avdelning AMA emot galgarna för återvinning.
Det känns väldigt paradoxalt att Eskilstuna Energi & Miljö godkänner kunder som dessa, eller åtminstone godkänner deras beteende. Lilla Nyby går ut med att vara en ÅTERVINNINGSCENTRAL och Eskilstuna Energi & MILJÖ driver denna. Då kanske det inte är så bra att sammankopplas med detta överdrivna och onödiga konsumtionssystem som både H&M och Lidl står för? Detta är ett väldigt gott exempel på hur pengar är det som är viktigast på denna planet och det är minst sagt sorgligt.

Studiebesöket var intressant och det är häftigt att se hur den optiska sopsorteringen funkar, särskilt när vi står så långt fram i ledet till en helt fungerande återvinning - även om vi inte riktigt nått dit än.

                                  En sopbil som töms - lägg märke till de färgade påsarna!
                                  Sopor under sortering.
                                   Den optiska sopsorteringen
                                  Sorterade påsar
                                 Biomassa gjort av matavfall - det som driver stadens bussar
                                 Galgberget
                                
                                  Närbild på galgarna2 kommentarer:

Anna-Maria Hilborn sa...

Spännande! Bra kommentarer och kritik, jobbigt och intressant att bli påmind om komplexiteten i miljöarbetet (och det vi sysslar med).

Lena H sa...

Helt sjukt med galgarna. Jag har några vänner som hade en superfin salladsskål. Den bestod av glasdelen i en gammal tvättmaskin. Den som går in mot tvätten...