Följ oss på Facebook!
Instagram: recycledesign_eskilstuna
tisdag 27 september 2011

Metallåterbruk och Luffarslöjd!

Trådslöjd, Trådkonst, Luffartjack... Luffarslöjd är slöjd i metalltråd som fåck sitt namn efter luffarna som vandrade runt bland socknarna och började tillverka saker i ståltråd. En socken hade försörjningsplikt för de invånare som var skrivna där men en luffare el sk lösdrivare som inte var skriven någonstans kunde bli ivägkörd och hade låg status. Genom att börja slöjda kunde luffarna börja kalla sig för hantverkare och därmed få högre status. Luffarslöjden kunde tillverkas i utbyte mot mat och husrum och många blev väldigt skickliga.
Vi började metalltemat med att prova på och lära oss lite luffaslöjd. Så himla kul!
Efter en dag hade vi alla lyckats tillverka flera brukbara och snygga föremål och lärt oss olika tekniker att arbeta med.
Att tillverka en visp:
Krokar i alla de former:
Skålar mm:
Plåtburkar gör vi av med mycket och det går att tillverka allt möjligt av dem! Här har vi börjat med att demolera en hel del och testa olika tekniker att jobba med metall. Klippa, falsa, skarva och nita...
1 kommentar:

Lena H sa...

Det ser onekligen trevligt ut. Hängaren med grå, orange och vit tråd, eller vad det är, väcker ett habegär hos mig, hur fint som helst.