Följ oss på Facebook!
Instagram: recycledesign_eskilstuna
torsdag 10 juni 2010

Slutprojekt: Lotta Pärn


Konsumtionskudden!Konsumtionskudden är en kudde skapad av klädetiketter och second handtyger. Mängderna av plagg som blev över efter Klädbytardagarna blev grunden för kuddarna. Kuddarnas framsida är täckta av märkesetiketter, tvättrådslappar och etiketter med storlek och tillverkningsland.
Min plan var från början att göra kuddar av kläder från 1970-talet och tidigt 1980-tal. Jag samlade in välbehållna, färgstarka plagg och med detaljer från dessa hade jag tänkt sy kuddar.
Den enda kudden av kläder jag sydde

Men efter att ha sett mängderna av slitna, trasiga och massproducerade kläder från de stora och billiga klädkedjorna som kvar efter Klädbytardagarna, tog en ny idé till slutprojekt form. Jag ville istället tillverka en produkt som förutom att vara dekorativ och välsydd, också förde fram ett budskap.
Ett budskap om att vi alla behöver tänka på hur mycket vi konsumerar, vad vi konsumerar och vad vår konsumtion får för konsekvenser för miljön.


För vi har ju det gott ställt, och priserna på kläder är låga. De är så låga att vi inte längre bryr oss om att vårda våra kläder eller att laga det som är trasigt, utan köper nytt.Tappar plagget en knapp kan du lika gärna köpa en ny cardigan istället för att köpa en ny knapp.


Det är inte längre ett behov som styr våra inköp, utan snarare ett begär. Att shoppa har blivit en njutning och en hobby. Vi köper och slänger i en rasande takt. Utan en tanke på hur vår konsumtion påverkar vår miljö.
Vi ska naturligtvis inte sluta konsumera helt, men vi behöver stanna upp och tänka efter när vi handlar. Vi behöver göra medvetna val.

Vi kan konsumera mindre.

Vi kan återanvända kläder, alltså köpa second handkläder.

Vi kan köpa miljövänligt och ekologiskt när vi köper nyproducerat.

Vi kan välja att köpa kläder av bättre kvalitet, betala lite mer och få kläder som håller längre.3 kommentarer:

Anonym sa...

WELL DONE, WELL SPOKEN. Du är grym!
Anna

Anonym sa...

Bra Där Lotta !!Tänkvärda fina kuddar./Minna

Wilma sa...

Vilket fint slutprojekt du genomfört - och fint presenterat!
(Kunde inte låta bli att blogga om det ;)