Följ oss på Facebook!
Instagram: recycledesign_eskilstuna
söndag 23 maj 2010

SKB - Sveriges Kärnbränslehantering AB

I torsdags var vi på studiebesök hos SKB, Svensk Kärnbränslehantering AB i Oskarshamn. Det är ett företag med uppdrag att ta hand om Sveriges radioaktiva avfall. Vi fick veta mer om hur sluthanteringen av det radioaktiva avfallet kommer att gå till.

I Oskarshamn finns ett testlaboratiorium där slutförvaringens olika steg testas. Tanken är att avfallet ska förvaras i kopparbehållare som förs ned i hål i berggrunden. Runt om kopparbehållaren fylls det på med bentonitlera, som är en lera som blir hård som granit när den kommer i kontakt med vatten.


Här är tunneln vi åkte ned i och en kopparbehållare som kärnavfallet ska förvaras i.

Det fanns även en utställning som handlade om slutförvaringen. Det som var mest intressant för oss från Eskilstuna folkhögskola var en anslagstavla med titeln "dialog". I höstas publicerade vår lärare Börje Skjoldhammer en insändare där han ifrågasatte den tänkta slutförvaringens lämplighet. SKB svarade på hans insändare, och deras svar satt prydligt uppsatt på anslagstavlan, medan Börjes insändare lyste med sin frånvaro.

Att anslagstavlan kallas "dialog" verkar vara ett missvisande namn....


LÄS MER:


1 kommentar:

Jimmy sa...

Hej!
Allt kan inte rymmas på en enskild anslagstavla. Däremot så har vi på vår hemsida en veckovis sammanfattning av allt som skrivs och sägs i media om SKB och kärnavfallsfrågan. Där hittar du också din lärares insändare. T ex här: http://www.skb.se/Templates/Standard____28434.aspx

Mvh Jimmy Larsson-Hagberg, presschef SKB