Följ oss på Facebook!
Instagram: recycledesign_eskilstuna
onsdag 14 oktober 2009

Uppgift: Information

Hållbar utveckling, global uppvärmning, klimathot, försurning; orden snurrar runt i huvudet och du vet att du verkligen borde bry dig men det är så lätt att slå igen tidningen eller zappa bort från nyhetsprogrammet eller dokumentären. Det är så lätt att slippa veta och vad gör det egentligen dig om isarna smälter? Den information du behöver för att verkligen börja bry dig lyser med sin frånvaro. Men var bara lugn, snart når Recycle design-elevernas kreativa sätt att informera om hållbar utveckling även dig!

Information måste beröra för att vi ska ta till oss. Den måste tilltala våra sinnen och känslor. Idag presenterades många roliga och kreativa sätt att sprida information om hållbar utveckling om på kursen Recycle design på Mälardalens Högskola. Här kommer några exempel:

  • Miljöbjörnen Björna, en ny sidekick i Björnes magasin. Björna åker runt i Sverige och hälsar på hos mellanstadieelever för att hålla workshops och berätta om miljön på ett roligt och pedagogiskt sätt.

  • Youtube-klipp filmat i hemmet om enkla knep för ett hållbarare hushåll, t ex att byta ut vanliga glödlampor till lågenergilampor. En miljö-ninja smyger in hos folk när de sover och gör små ändringar i hemmet som är bra för miljön.

  • Lånecyklarna (även kända som Alvedoncyklarna) i Stockholm utrustas med "avgasrör" som avger såpbubblor istället för giftiga avgaser för att locka fler att välja cykeln istället för bilen. Såpbubblor gör människor glada!

  • Miljöfakta på baksidan av mjölkpaketen och i slutet av månaden finns ett korsord om miljön. Lösningen på korsordet skickas in och första vinst är t ex en cykel. Att trycka en kod eller ett citat på insidan av mjölkpaketet kan locka till att öppna upp den och läsa innehållet, och då är det lätt att komma ihåg att skölja ur och sortera förpackningen.
  • TV-programmet Roomservice i ny tappning - "Roomservice Green", där grannar går ihop och byter möbler med varandra. Vissa möbler kanske behöver rustas upp, då får grannarna tips av Jonnie och Mathias hur man kan fixa en gammal stol så att den blir som ny!


Alltså, det här med den globala uppvärmningen som det snackas så mycket om nuförtiden, vad handlar det om egentligen?
Kolla det här klippet (1:37 min) så får du förhoppningsvis förståelse och ett gott skratt:
http://www.youtube.com/watch?v=zyTm_0D0uS8&feature=player_embedded

Inga kommentarer: